streda 29. novembra 2006

Víno - nápoj bohov


Pijeme ho všetci a kto ho nepije, aspoň ho už ochutnal. Ale keď ho už raz ochutnal, prečo ho nepije pravidelne? Veď je to liek. O pozitívnych zdravotných účinkoch vína sa popísalo neskutočné množstvo článkov, štúdií a kníh. Tak prečo niekomu nechutí? Možno nesadla odroda, alebo značka. Nech skúsia inú fľašku. Odporúčam niektoré zo slovenských vín. Sú akceptované a uznávané aj v krajinách s najväčšou vinohradníckou a vinárskou tradíciou a špičkové výrobky vyhrávajú pravidelne degustačné stretnutia odborníkov na celom svete. Rozdeľujú sa podľa rôznych parametrov - cukornatosti hrozna, z ktorého boli vyrobené, podľa obsahu alkoholu prítomného v nich, podľa odrody, podľa spôsobu úpravy a podľa kvality. Pri výbere sa riadime popisom vína na etikete fľaše. Tento popis je u našich vín definovaný príslušným zákonom a tak sa určite nestane, že kúpite fľašu s parádnou, graficky nápaditou etiketou s domčekmi a strapcami hrozna, z ktorej ani nezistíte čo idete piť.
Nasledovný prehľad je kvalitatívne rozdelenie slovenských vín a je spracovaný vzostupne podľa základných kvalitatívnych parametrov.


Stolové víno


- cukornatosť muštu je 13 - 15,9 kg/100l
- docukrovanie muštu nesmie presiahnuť 4,25kg/100l
- víno vyrobené z vyšších akostných tried hrozna
- obsah alkoholu 8,5 - 15% obj.

Údaje na etikete stolového vína:
- nesmie byť označená odroda
- nesmie byť označená vinohradnícka oblasť


Akostné víno

Akostné odrodové:

- cukornatosť muštu je 16 - 18,9 kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- víno vyrobené z jednej odrody s maximálnou prímesou 15% iných odrôd
Akostné značkové:
- cukornatosť muštu je 16 -18,9 kg/100l
- docukrovanie muštu nesmie presiahnuť 4,25kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- víno vyrobené z jednej odrody hrozna

Údaje na etikete akostného vína:
- názov odrody
- ročník zberu
- názov vinohradníckej oblasti
- označenie „akostné odrodové víno“, alebo „akostné značkové víno“
- číslo výrobnej dávky
- obsah zvyškového cukru


Akostné (výberové) víno s prívlastkom

Kabinetné:
- cukornatosť muštu je 19 - 20,9 kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- vyrobené z hrozna plnej zrelosti
Neskorý zber:
- cukornatosť muštu je 21 - 21,9 kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- vyrobené z hrozna plnej zrelosti
- zber hrozna až po období času hlavného zberu
Výber z hrozna:
- cukornatosť muštu je 22 - 24.9 kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- vyrobené z hrozna plnej zrelosti
- výber strapcov bez poškodených a nezrelých bobúľ
Bobuľový výber:
- cukornatosť muštu je 25 - 28,9 kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- výber strapcov z prezretého hrozna bez poškodených a nezrelých bobúľ
Hrozienkový výber:
- cukornatosť muštu je 29 a viac kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- ručný výber prezretých bobúľ a zaschnutých hrozienok (napadnutých ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea - cibéby)
Ľadový výber:
- cukornatosť muštu je 27 a viac kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- prezreté hrozno, zberané po dobe mrazu a oberané a spracovávané zmrznuté
Slamové víno:
- cukornatosť muštu je 27 a viac kg/100l
- hrozno dopestované a víno vyrobené v jednej vinohradníckej oblasti
- nie je povolené dodatočné docukrovanie muštu
- vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne sa nechalo visieť na šnúrach minimálne tri mesiace

Údaje na etikete akostného (výberového) vína s prívlastkom:
- názov odrody
- ročník zberu
- názov vinohradníckej oblasti, možno uviesť aj názov vinohradníckej obce
- označenie „akostné odrodové víno s prívlastkom“, alebo „akostné značkové víno s prívlastkom“
- prívlastok podľa členenia
- štátne kontrolné číslo
- obsah zvyškového cukru


Tokajské víno

Tokajské odrodové víno:
- výroba vína iba z hrozna z vinohradov registrovaných v Tokajskej vinohradníckej oblasti
- špeciálne požiadavky na spôsob zberu, spracovanie hrozna a postup výroby vína (oxidatívna technológia)
- Tokajský Furmint - odroda Furmint s maximálne 15% prímesou iného hrozna
- Tokajská Lipovina - odroda Lipovina s maximálne 15% prímesou iného hrozna
- Tokajský Muškát žltý - odroda Muškát s maximálne 15% prímesou iného hrozna
Tokajské samorodé víno:
- výroba vína iba z hrozna z vinohradov registrovaných v Tokajskej vinohradníckej oblasti
- špeciálne požiadavky na spôsob zberu, spracovanie hrozna a postup výroby vína
- výroba vína z neselektovaného hrozna obsahujúceho nedostatok hrozienok (cibéb)
- kvalita býva rozdielna podľa množstva a kvality cibéb
- rozdeľuje sa na sladké - väčší podiel cibéb a na suché - menší podiel cibéb
- doba zrenia min 1 rok
Tokajský výber:
- výroba vína iba z hrozna z vinohradov registrovaných v Tokajskej vinohradníckej oblasti
- špeciálne požiadavky na spôsob zberu, spracovanie hrozna a postup výroby vína
- výroba vína iba v klimaticky priaznivých rokoch
- obsah alkoholu 12 - 14% obj.
- Dvojputňový tokajský výber:
- 2 putne cibéb na jeden göncský sud muštu
- zvyškový (neprekvasený) cukor je 30g/l
- doba zrenia 4 roky
- Trojputňový tokajský výber:
- 3 putne cibéb na jeden göncský sud muštu
- zvyškový cukor je 60g/l
- doba zrenia 5 rokov
- Štvorputňový tokajský výber:
- 4 putne cibéb na jeden göncský sud muštu
- zvyškový cukor je 90g/l
- doba zrenia 6 rokov
- Päťputňový tokajský výber:
- 5 putní cibéb na jeden göncský sud muštu
- zvyškový cukor je 120g/l
- doba zrenia 7 rokov
- Šesťputňový tokajský výber:
- 6 putní cibéb na jeden göncský sud muštu
- zvyškový cukor je 150g/l
- doba zrenia 8 rokov

Niektoré pojmy:

cibéba - vysušená bobuľa hrozna, napadnutá ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea, ktorá spôsobuje odparenie vody a následné vytvorenie „hrozienka“ s vysokým podielom cukru
putňa (Tokajská putňa) - nádoba s obsahom 28 - 30 litrov
göncský sud - sud s objemom 136 - 140 litrov

2 komentáre:

Fifteen povedal(a)...

testovanie komentarov

Anonymný povedal(a)...

pekny clanok, dik